Genanvendelsespotentiale gav stof til eftertanke for mikro-modehus

Genanvendelsespotentiale gav stof til eftertanke for mikro-modehus

Deltagelse i technology outlook om genanvendelse af tekstiler blev springbræt til videnkupon for modedesigner Rachel Kollerup.

Ressourcedagsordenen har vundet indtog i mange brancher hvor der er fokus på lukkede materialekredsløb og genanvendelse. Men det er lettere sagt end gjort at genanvende tekstiler og det er vanskeligt for virksomhederne at springe med på genanvendelses-vognen.”Som en af de mest forurenende brancher i verden, bliver tekstilbranchen nødt til at være på forkant med udviklingen. Men producenterne kan kun udnytte potentialet, hvis de har den nødvendige viden”, fortæller Rasmus Nielsen fra FORCE Technology. For at udforske genanvendelsespotentialet for tekstiler i Danmark igangsatte Inno-MT derfor et technology outlook med FORCE Technology.

“Der eksisterede ikke et samlet overblik over tekstilmængderne, hvor de havner som affald eller hvordan de kan genanvendes. Technology outlooket gav mig derfor værdifuld praktisk viden om materialer og produktion, som jeg ikke kunne have opnået selv”

Rachel Kollerup, modedesigner om deltog i projektet
 

På baggrund af technology outlooket ansøgte Rachel Kollerup om en videnkupon og modtog økonomisk støtte til et videre samarbejde med FORCE Technology om miljøoptimering og livscyklusvurdering af hendes tøjkollektion. ”Efter samarbejdet med FORCE Technology er jeg blevet mere bevidst omkring udviklingsmuligheder for min virksomhed og tøjets samlede miljøbelastning gennem dets livscyklus. Nu ved jeg, at det især er i brugsfasen, miljøhensynet virkelig gør en forskel. Tøjet skal produceres af materialer, der holder længe, kræver mindst mulig behandling i brugsfasen og kan genanvendes, når tøjet er slidt op. En længere levetid og mindre miljøbelastning kan man eksempelvis opnå ved at blande brugte uldtekstiler med polyamid eller polyester. Så opnår man rent faktisk en stærkere stoffiber end uldmateriale, der ikke er genbrugt”.

”Deltagelsen i technology outlooket har givet mig et videnskabeligt netværk, som jeg kan anvende til faglig sparring”

Citat
 

Og Rachel Kollerup er ikke den eneste, der har indset mulighederne, fortæller Rasmus Nielsen: ”Efter udgivelsen af technology outlooket har jeg modtaget flere henvendelser fra virksomheder, der ønsker at genanvende tekstiler”.